Premierul român, Victor Ponta s-a aflat marţi într-o vizită oficială în R.Moldova, la invitaţia omologului său moldovean,Vlad Filat.Cei doi au semnat mai multe acorduri bilaterale în sectorul energetic, educaţiei şi justiţiei.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Unul dintre acordurile semnate se referă la darea în exploatare a gazoductului Iaşi-Ungheni.Ponta şi Filat s-au arătat optimişti că acesta va fi funcţional, până la sfârşitul anului 2013. Conducta de interconectare a reţelelor de gaze din România şi Republica Moldova va avea o lungime de 43 de kilometri şi o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.
Victor Ponta a anunţat că, până la sfârşitul anului 2012, România urmează să finalizeze construcţia reţelei energetice Fălciu-Goteşti, iar până la sfârşitul anului viitor - reţeaua electrică Suceava-Bălţi.
Tot marţi, a fost semnat şi Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei de la Bucureşti şi cel de la Chişinău pentru următorii trei ani. Astfel, 5000 de tineri moldoveni vor putea studia anual peste Prut.Totodată, a fost semnat şi un Plan de Acţiuni între Ministerul Justiţiei din R.Moldova şi cel din România.
În ceea ce priveşte redobândirea cetăţeniei române, prim-ministrul României a dat asigurări că moldovenii o vor putea obţine şi în continuare.
"Prin toate schimbările de personal şi de proceduri la Agenţia Naţională pentru Cetăţenie, îmi doresc ca legea specială pe care o avem pentru cetăţenii R.Moldova, care permite redobândirea cetăţeniei în condiţii cu totul şi cu totul priveligiate, nu doar sa producă efecte, ci şi să funcţioneze şi să fie aplicată mai bine decât până acum", a conchis premierul român.
În acelaşi context, Ponta emoţionat a mai declarat că "România şi R.Moldova vor rămâne aşa cum au fost de multe sute de ani, legate printr-o legatură cu totul şi cu t