Miliardarul Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a oferit o nouă definiţie conceptului de „cei mai bogaţi 1%”. El şi-a refinanţat un credit ipotecar de 5,95 milioane de dolari pentru vila sa din Palo Alto, California, cu un împrumut pe 30 de ani cu dobândă ajustabilă începând de la 1,05%, conform informaţiilor publice în legătură cu această proprietate.
În timp ce majoritatea dobânzilor au scăzut la un nivel minim istoric în acest an, costurile de împrumut disponibile pentru persoanele cu averi mari sunt chiar şi mai mici în cazul în care această persoană este dispusă să-şi asume riscul unei dobânzi ajustate lunar, a declarat Greg McBride, analist financiar la Bankrate Inc. pentru agenţia de ştiri Bloomberg. În condiţiile de faţă, este puţin probabil ca dobânzile să înregistreze creşteri majore, Rezerva Federală intenţionând să păstreze dobânda-cheie aproape de zero pentru cel puţin următorii doi ani.
Inegalitatea veniturilor
Conceptul de „1%” este o expresie popularizată anul trecut de mişcarea Occupy Wall Street care a protestat contra creşterii inegalităţii de venituri în Statele Unite. Primii 1% din americani câştigă o cincime din veniturile ţării şi controlează peste o treime din avuţia acesteia, conform lui Joseph E. Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, şi a cărui carte „Preţul inegalităţii”, publicată luna trecută, analizează această discrepanţă majoră.
Dobânda medie pentru un credit ipotecar cu dobândă ajustabilă pe un an a fost de 2,69% pe 12 iulie, faţă de nivelul record minim de 2,68% înregistrat cu o săptămână înainte, conform băncii ipotecare Freddie Mac. Dobânda medie pentru un împrumut cu rată fixă a scăzut la nivelul minim istoric de 3,56%.
Datorii ieftine
Bogaţii preferă să-şi finanţeze achiziţiile imobiliare în loc să plătească bani lichizi datorită costului redus al datoriilor imobil