Mattias Philipsson, directorul companiei suedeze Usitall AB, specializată în construcţia şi operarea de centrale de producţie a energiei electrice şi termice pe bază de deşeuri, a anunţat că această companie intenţionează să construiască două centrale, la Bucureşti şi la Galaţi. „Vrem să facem mai multe proiecte în paralel. Suntem în România pe termen lung.
Ne atrage sistemul de certificate verzi şi faptul că în câţiva ani piaţa energiei va fi complet liberalizată", a declarat Mattias Philipsson pentru Mediafax. Usitall ar putea lua în toamnă decizia de a investi între 200 şi 400 milioane de euro în România. „În Bucureşti, ne-am înţeles cu Radet asupra condiţiilor, dar avem nevoie de garanţii de la primărie pentru această înţelegere, date fiind datoriile pe care regia locală le are la Elcen. De asemenea, avem nevoie de garanţii şi de la primăria din Galaţi", a mai precizat Philipsson. În aprilie, fostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae a semnat cu reprezentaţii Usitall AB scrisoarea de intenţie pentru dezvoltarea unei astfel de investiţii. La eveniment au participat Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România, Ann-Cathrine Hjerdt, primarul oraşului Linköping şi reprezentanţii Usitall, Mattias Philipsson, Gustaf Hallgren, Tony Moberg şi Constantin Damov, reprezentantul Usitall în România. Usitall e compania municipalităţii din Linköping, firma fiind specializată în dezvoltarea şi operarea uzinelor de căldură şi electricitate de ultimă generaţie bazate pe surse de energie regenerabilă.
Potrivit fostului primar, Usitall, firmă care aparţine Primăriei din Linköping, se ocupă de toate serviciile publice din Linköping, de la distribuţia de apă, încălzire în sistem centralizat, producerea energiei electrice şi distribuţia gazelor la iluminat şi colectarea deşeurilor. Suedezii au experienţă de 30 de ani în producerea energiei termice şi electri