Consideraţii generale. Plagiatul nu înseamnă furt. Cum bine a constatat şi Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică. Plagiatul înseamnă doar că timpul a lucrat impotriva ta. Întotdeauna există unul mai iute de mână, care să fi scris fix ce voiai tu să scrii. Exemple fericite din istoria umanităţii: Platon care l-a plagiat pe Socrate, noroc că Socrate n-a apucat să scrie nimic. De unde ştim noi că Aristotel, copil orfan, provenit dintr-o familie dezorganizată, n-a plagiat din Platon, pentru a-şi câştiga metafizica cea de toate zilele? Erau vremuri grele.
De pildă, Curtea Penală. În câte feluri o putem descrie? Într-un singur fel, dacă suntem corecţi şi vorbim despre aceeaşi incintă.
Pe de altă parte, cei care citează sursele, au copiat şi ei la greu. Sunt iertaţi doar pentru că au pus ghilimele, adică au recunoscut? Asta-i Drept? E ne-Drept.
Tetralogul plagiatorului onest
NU da niciodată copy-paste pe referate-scolare.ro, 6profu.ro etc. Rişti ca orice loază, care a luat bacalaureatul doar fiindcă n-au funcţionat camerele de supraveghere, să te acuze de plagiat, fiindcă a fost mai orientat ca tine.
NU lăsa niciodată profesorul îndrumător să-ţi scrie teza de licenţă. Cu siguranţa va uita să se autociteze cu ghilimele.
NU te inspira din lucrări redactate în Republica Moldova. Limba e asemănătoare cu a noastră, rişti să priceapă şi Mugur Ciuvică.
NU publica lucrarea de doctorat într-un moment nepotrivit. Amândoi am gresit, să recunoaştem cu onestitate. Ne-am pripit. Puteam aştepta până pe 29 iulie, când Băsescu ar fi dat singerea, suflând în flacăra democraţiei. Pe întuneric, nimeni n-ar mai fi stat să se bunghească la ghilimele.
DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul şi câştigi un iPad2!
Consideraţii generale. Plagiatul nu înseamnă furt. Cum bine a constatat şi Comisia