Comisia Europeană aşteaptă în continuare un răspuns de la premierul român Victor Ponta la cererile sale în legătură cu criza politică ce afectează ţara şi speră să îl primească rapid, a declarat ieri Olivier Bailly, un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană.
Ponta a afirmat vineri că a răspuns în scris la lista primită de la Comisia Europeană. Dar contactele au continuat între Bruxelles şi Bucureşti „în mod intens tot weekendul“, a subliniat ieri Olivier Bailly.
„Nu am primit până acum oficial o scrisoare finală din partea autorităţilor române“, a declarat el, adăugând că executivul european aşteaptă „confirmarea angajamentelor scrise ale guvernului“.
În cadrul întâlnirii de vineri de la Bruxelles dintre preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi premierul român, „noi am luat notă de poziţia lui Ponta, care a promis să răspundă urgent“. „Nu este timp de pierdut şi această scrisoare trebuie să ajungă urgent“, a insistat Bailly. Acesta a amintit ieri că CE „va adopta miercuri cele două rapoarte privind Bulgaria şi România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare“. În cazul României, acesta va „reflecta poziţia Comisiei cu privire la ultimele evenimente din această ţară“, a precizat el.
Lista cerinţelor Comisiei Europene faţă de România
Comisia Europeană a dat vineri publicităţii lista cerinţelor faţă de România, între acestea figurând nici o graţiere prezidenţială, nici o numire în posturile de procuror general al României şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Prezentăm această listă difuzată de RFI:
1. Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice):
*Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de parlament: abrogarea Ord