Regizorul Giorgos Zamboulakis a montat exclusiv pentru Festivalul de Teatru Experimental Man.In.Fest un spectacol despre criza economică.
Giorgos Zamboulakis, regizor, actor şi scriitor, a susţinut ateliere de actorie şi despre masca în teatrul antic, la universităţi prestigioase: The Royal Holloway College, University of London (Anglia), University of California Davis (SUA), The National Academy of Acting and Mime, Stockholm (Suedia), Drama School of National Theater (Grecia).
„Adevărul": Cum aţi traduce numele trupei dumneavoastră, „Erroristas", care a participat la Festivalul Internaţional Man.In.Fest de la Cluj-Napoca?
Giorgos Zamboulakis: Trupa s-a născut în urma unei discuţii pe care am avut-o cu studenţii mei. Am încercat să găsim un nume şi primul care ne-a venit în minte a fost „Error" (n.r. - „eroare"), deoarece ne-am gândit că sistemul are o eroare. Nu înţelegeam de ce fiecare cetăţean, deşi n-a făcut nimic greşit, trebuie să plătească un preţ foarte scump pentru asta şi trebuie să fie supus unei presiuni continue. Erroristas e manifestul unui grup tânăr, care vorbeşte despre problemele sistemului.
Spectacolul dumneavoastră face declaraţii politice foarte puternice, în mai multe limbi: italiană, germană, greacă şi chiar română. De ce?
Pentru că grupul meu de studenţi este multicultural. Se vorbesc mai multe limbi, pentru că un actor este din România, unul din Armenia, unul din Rusia, unul din Germania şi unul din Grecia. Îi leagă faptul că toţi locuiesc în Atena. Deşi au altă etnie şi un bagaj cultural diferit, toţi sunt tineri şi au probleme. Şi vor să comenteze ce li se întâmplă, prin intermediul artei. Vor să se comporte ca nişte cetăţeni şi să resusciteze acest concept uitat, care spune că trebuie să fii responsabil şi trebuie să ai opinii despre lumea în care trăieşti. Nu doar să trăieşti teleghidat, ci să încerci