Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la RRA, că în privinţa respectării statului de drept, oficialii români pot cere explicaţii partenerilor europeni, deoarece "nimeni nu poate indica o cât de mică obstrucţionare a justiţiei".
Antonescu a fost întrebat cum pot răspunde oficialii de la Bucureşti solicitărilor CE privind respectarea statului de drept în România şi a independenţei justiţiei.
"Ceea ce putem face este să le cerem partenerilor noştri să ne spună limpede cine şi când a primejduit sau a încălcat independenţa justiţiei în România. Eu vă pot spune că cei care am fost în opoziţie până de curând am avut serioase îndoieli în sensul acesta, adică am suspectat momente în care fosta putere a avut tendinţa de a influenţa justiţia. Dar ca să fie acuzat Guvernul Ponta sau noua majoritate că a influenţat justiţia mi se pare absurd", a declarat Antonescu.
El a precizat că nu a fost schimbat nimeni din sistemul judiciar de către noua guvernare şi s-au pronunţat şi se execută condamnări, "inclusiv cea a lui Adrian Năstase care a fost un punct de program, ceea ce nu era foarte firesc".
"Nimeni nu poate indica o cât de mică obstrucţionare a justiţiei", a susţinut preşedintele interimar.
Totuşi, el a admis că prin rapiditatea unor măsuri constatate constituţionale, dar foarte rapide, "au stârnit nedumeriri, au stârnit dubii", însă România nu este în situaţia de a trebui să-şi recâştige credibilitatea.
"România este un membru al UE cât se poate de cuminte şi la locul lui, care nu a parazitat bugetul european până acum, care nu a generat probleme celor din Ungaria - care s-au discutat în termeni mult mai blânzi şi mai relaxaţi decât se discută un episod relativ minor din România", a mai afirmat Antonescu.
Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul