Câştigurile obţinute de Fondul Proprietatea se realizează din dividende, fiind replicabile şi în anii următori
Cele cinci SIF îşi realizează profiturile, în principal, din vânzări de active
Gabriel Aldea (Intercapital Invest): Este o strategie a conducerii SIF, însă astfel societăţile îşi macină capitalul, diminuând valoarea companiei
Societăţile din componenţa indicelui BET-FI au continuat să realizeze profituri şi în prima jumătate a acestui an, însă structura acestora diferă. Astfel, Fondul Proprietatea (FP), care a raportat un rezultat al exerciţiului de 573,8 milioane lei, şi-a asigurat cea mai mare parte a veniturilor din dividende, în timp ce societăţile de investiţii financiare au reuşit să obţină profituri bune în principal din lichidarea unor deţineri.
SIF Banat Crişana (SIF1), societate care şi-a înstrăinat participaţia la BCR în acest an, a obţinut în primul trimestru din acest an un profit net de 96,48 milioane lei, de 6,7 ori mai mare decât cel realizat în perioada similară a anului trecut. Cele mai mari câştiguri, de 128,46 milioane lei şi, respectiv, 112,73 milioane lei, le-au obţinut SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3).
"Profiturile sunt destul de bune", a declarat pentru Curierul Naţional Gabriel Aldea, şef departament Front Office la SSIF Intercapital Invest, care spune că se aştepta ca rezultatele să fie substanţial mai mici, cel puţin la SIF2 şi SIF3, care au vândut pachetele de la BCR către Erste încă de anul trecut. Totuşi, înstrăinarea pachetelor la BRD a fost în măsură să aducă profituri care deja din primul semestru se apropie de cele obţinute în întreg anul 2011. Performanţa este notabilă în cazul SIF Banat Crişana, care a depăşit cu 50% încă de la jumătatea anului profitul de anul trecut, punctează Aldea.
Gabriel Necula, Head of Retail la Alpha Finance, spune că în primul semestru al anulu