Procurorii mai au de aşteptat până să-l ancheteze pe fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely. Cu Parlamentul oficial în vacanţă sau convocat în sesiuni extraordinare pentru suspendarea şi demiterea lui Traian Băsescu, dosarul liderului UDMR rămâne blocat la comisia juridică, unde a ajuns din luna mai. Borbely are astfel imunitate în faţa DNA cel puţin două luni de acum înainte.
Cererea magistraţilor privind avizul de începere a urmăririi penale a lui Borbely a ajuns la Camera Deputaţilor pe 4 aprilie, iar pe 24 a fost pusă pe ordinea de zi a plenului, însă nu s-a votat din lipsă de cvorum. Pe 8 mai, deputaţii au cerut retrimiterea la comisie, unde se află şi acum.
Motivele amânării deciziei sunt diverse, potrivit parlamentarilor. Dacă unii dau vina pe greva parlamentară a vechii opoziţii, deputaţii din Comisia Juridică susţin că nu a fost evitată problema în mod voit, ci "pentru că dosarul este foarte mare". "Problema domnului Borbely nu a ajuns în plen pentru că nici nu s-a mai vorbit despre asta, nu a mai întrebat nimeni nimic. Colegii mei, care sunt şi avocaţi, au cerut retrimiterea la comisie ca să studieze mai bine cazul. Are cam 1.800 de pagini, e foarte mare, vă daţi seama că trebuie timp", a declarat, pentru gândul, deputatul PSD Florin Iordache.
Aceeaşi scuză a avut-o şi preşedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda. Întrebat de gândul când se va vota în plen ridicarea imunităţii parlamentare a lui Borbely dacă va trece de comisie, deputatul PDL a evitat să dea un răspuns concret. "Nu ştiu, trebuie să vedem, dacă ne strângem sau nu. Dar dacă trece de comisie, se va vota în toamnă. Sau, dacă e cazul, se organizează sesiune extraordinară", a comentat Buda.
Acest lucru a fost confirmat şi de Florin Iordache, dând asigurări că dosarul lui Laszlo Borbely nu va rămâne nerezolvat. "Vă daţi seama că o s-o facem, este una dintre priori