Interdicţia circumciziei pronunţată de către un tribunal din Köln a declanşat în Germania o amplă controversă. Musulmanii şi evreii au protestat imediat, susţinînd că sentinţa încalcă libertatea religioasă. Susţinătorii deciziei invocă dreptul oamenilor la auto-determinare şi califică circumcizia drept un act de vătămare corporală.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Guvernul german a anunţat că în cel mai scurt timp parlamentul va lua o decizie prin care se va reglementa circumcizia. Declaraţia autorităţilor centrale este o reacţie directă în urma controverselor izbucnite după pronunţarea recentă a sentinţei unui tribunal din Köln.
La sfîrşitul lunii iunie, judecătorii germani practic au interzis circumcizia, argumentînd că această intervenţie echivalează cu vătămarea corporală a unor copii. Tribunalul a dat curs plîngerii unui musulman care a reclamat părinţii unui copil de 4 ani după ce aceştia au hotărît ca acesta să fie supus circumciziei.
În ultimă instanţă, tribunalul s-a pronunţat în favoarea reclamantului, iar respectarea sentinţei a devenit astfel obligatorie în toată ţara. Tribunalul a susţinut că prin circumcizie corpul copilului este mutilat într-un mod ireparabil. Circumcizia contravine şi intereselor copilului, îngrădindu-i voinţa liberă de a decide indivdual asupra apartenenţei la un cult religios.
Alarmaţi de verdictul juriştilor, reprezentanţii evreilor şi musulmanilor din Germania au protestat imediat contra sentinţei. În dezbaterile aprinse care au urmat s-a vorbit despre o încălcare a constituţiei care prevede libera exercitare a religiei, despre un atac împotriva unor tradiţii religioase milenare şi despre o îngrădire a prezenţei cultului mozaic respectiv a islamului în Germania.
La Berlin, problema a fost dezbătută de o adunare de urgenţă a Uniunii Rabinilor Europeni. Preşedintele Uniunii, rabin