Potrivit metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat, profesorii care au evaluat greşit, la o diferenţă de cel puţin 1,5 puncte, lucrările candidaţilor riscă sancţiuni ce merg de la observaţie scrisă şi avertisment, până la pedepse mai severe ce pot aduce atingere salariului sau chiar contractului de muncă.
Din datele primite de la inspectorul şcolar general al Sălajului, Gheorghe Bancea, la nivelul judeţului nostru există 10 astfel de situaţii, în trei din ele fiind vorba despre diferenţe de note cuprinse între 1,5 şi două puncte, în timp ce în şapte cazuri vorbim despre diferenţe mai mari de două puncte, cu un maxim de 3,30 puncte, înregistrat în cazul unei lucrări de la proba de geografie. Celelalte cazuri de diferenţe foarte mari între nota iniţială şi nota dată de comisia din centrul de contestaţii (a doua comisie de contestaţii, ce reevaluează lucrările în cazul cărora prima comisie de contestaţii obţine diferenţe de notă mai mari de 1,5 puncte) sunt la limba şi literatura maghiară, unde sunt şapte lucrări cu astfel de diferenţe mari, matematică - o lucrare şi biologie - tot o lucrare. Bacalaureat 2012: Încep înscrierile pentru sesiunea de toamnă. Vezi calendarul Metodologia prevede că inspectoratele şcolare trebuie să analizeze situaţia în termen de cinci de zile de la primirea rezultatelor la contestaţii, iar în situaţii justificate, să declanşeze procedura de cercetare disciplinară.
Potrivit lui Bancea, în Sălaj o astfel de analiză a avut loc luni, 16 iulie, şi s-a decis ca profesorii care au evaluat lucările respective să fie sancţioaţi doar cu avertisment. "Nu se încadrează niciunul dintre colegi în situaţia în care să se impună să fie sancţionaţi pecuniar: Oricum, sacă s-ar ajunge la o astfel de sancţiune anul viitor ne-am confrunta cu un refuz masiv al profesorilor de a face parte din comisiile de evaluare", a completat el.
P