Liderii europeni plănuiesc să trimită observatori în România pentru a monitoriza respectarea principiilor democraţiei în ţară. Intenţia a fost exprimată de mai mulţi oficiali europeni în contextul crizei politice de la Bucureşti şi a îngrijorării provocate de aceasta la Bruxelles.
Bucureştiului ar urma să-i fie impus un termen până la finele anului pentru a îndeplini cerinţele formulate de Comisia Europeană şi pentru a reinstaura statul de drept şi independenţa Justiţiei. De asemenea, raportul MCV de mâine este aşteptat să tragă un semnal dur de alarmă: conflictul politic riscă să anuleze toate eforturile depuse de România în ultimii ani.
„România făcea progrese notabile în chestiuni precum modernizarea Justiţiei şi combaterea crimei organizate, dar evenimentele recente au schimbat totul”. Cu această declaraţie este citat un diplomat european familiarizat cu textul raportului. Comisarii europeni care s-au reunit luni la Bruxelles pentru a finaliza raportul sunt, în majoritate covârşitoare, în favoarea transmiterii unui mesaj dur Bucureştiului care trebuie să elimine ameninţările la adresa democraţiei.
Premierul Victor Ponta a negat în repetate rânduri că procesul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar fi conţinut ilegalităţi. Cu toate acestea, prim-ministrul a trimis luni o scrisoare la Bruxelles în care se angajează să anuleze iniţiative legislative care ar submina independenţa Justiţiei.
Un purtător de cuvânt al CE a confirmat primirea documentului şi a apreciat faptul că România face paşi în direcţia bună. Acelaşi oficial a adăugat însă că liderii europeni nu sunt mulţumiţi în totalitate de angajamentul lui Victor Ponta şi că cer mai multe schimbări.
Ne batem, ne împăcăm! (TAZ)
Adevărata miză a conflictului politic din România trebuie să fie apărarea democraţiei. Pentru că disensiunile dintre Victor Ponta