În biroul său de la etajul cinci al Hotelului "Aist", o încăpere luminoasă cu geamuri imense, cu un acvariu fără peşti, un papagal negru şi o bibliotecă pe ale cărei rafturi sunt înşiruite fotografii de familie, îşi are biroul Dmitrii Soin, liderul partidului "Prorîv". Soin, membru al Sovietului Suprem Transnistrian şi fost ofiţer în cadrul serviciilor secrete de la Tiraspol, ne vorbeşte despre imperioasa nevoie de schimbare din regiunea separatistă.
Despre fostul preşedinte Smirnov, Soin spune că vremea sa a trecut, că politica sa a fost o greşeală, că oamenii plecau de aici, preţurile creşteau, iar ţara se afla pe marginea prăpastiei. "Transnistria a câştigat din ţigări, benzină sau alcool. Acestea erau aduse aici, apoi scoase prin contrabandă. E mult mai avantajos să faci trafic de ţigări decât de armament", a adăugat în schimb Soin. Această declaraţie nu este deloc surprinzătoare şi nici întâmplătoare, din 30 de pachete de ţigări pe care le-am cumpărat din magazinele de pe stânga Nistrului, doar cinci aveau timbru fiscal.
Citeşte şi:
Transnistria, republica KGB
21.500 de tone armament se află în Transnistria
Armamentul din Transnistria ar acoperi datoriile Tiraspolului faţă de Moscova, dacă ar putea fi vândute legal. Uniunea Europeană şi OSCE mimează monitorizarea zonei
Firmele care aduc ţigări în mica republică separatistă sunt fie producători importanţi din Rusia cu legături politice, fie obscure firme off-shore sau mici companii înfiinţate în Anglia cu afaceri şi în România. Cele mai multe tipuri de mărci de ţigări pe care cineva le poate achiziţiona în Transnistria sunt fabricate de Donskoi Tabak, o firmă înregistrată în Rostov pe Don, Rusia. La preţuri ridicol de mici, între 0,23 şi 0,98 de eurocenţi am cumpărat mai multe pachete de ţigări.
Paradisul de tutun
Până la sfârşitul lui 2003, şeful Donskoi Tabak