Comisia Europeană a apreciat măsurile luate de premierul Victor Ponta cu privire la îngrijorările CE legate de statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.
Purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde-Hansen a anunţat că îngrijorările CE au privit angajamente considerate indispendabile pentru restabilirea încrederii, însă măsurile luate de guvernul Ponta au fost de apreciat în pofida rapidităţii cu care au trebuit să fie date. Conform Agerpres, în scrisoarea primită luni seara de preşedintele CE Jose Manuel Barroso, angajamentele premierului se referă la toate cele 11 chestiuni formulate în întâlnirea Barroso-Ponta din 12 iulie, de la Bruxelles. Într-o conferinţă de presă cotidiană a executivul comunitar, purtător de cuvânt al CE a declarat că recentele evoluţii din România vor fi reflectate în raportul din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV), pe care executivul UE îl va adopta miercuri.
În fiecare an, CE adoptă câte două rapoarte privind progresele în reforma justiţiei şi combatare corupţiei în România şi Bulgaria, din ianurie 2007, în cadrul MCV. În luna februrie raportul CE a avut un caracter pur tehnic, în timp ce cel din iulie conţine şi aprecierile politice. Astfel, acest raport va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea celor două ţări în UE.
Comisia Europeană a apreciat măsurile luate de premierul Victor Ponta cu privire la îngrijorările CE legate de statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.
Purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde-Hansen a anunţat că îngrijorările CE au privit angajamente considerate indispendabile pentru restabilirea încrederii, însă măsurile luate de guvernul Ponta au fost de apreciat în pofida rapidităţii cu care au trebuit să fie date. Conform Agerpres, în scr