Unul dintre elementele care fac din Cetatea Alba Carolina un monument unic în România, Poarta a II-a a Fortificației Vauban începe să-și arate “vârsta”. Iar când vorbim de vârstă, nu ne referim la perioada 1715-1738 (data la care a fost inițial construită), ci la cei 3 ani care au trecut de când vestigiul a fost complet reabilitat, în schimbul sumei totale de 520.000 de euro.
Pe stâlpii Porții II, despre care se presupunea că ar fi reconstruiți din blocuri de piatră au apărut deja primele fisuri, iar bucăți din plăcile cu care au fost căptușiți au început să cadă. La doar 3 ani de la finalizarea costisitoarei investiții, ochii celor care puneau la îndoială sumele imense necesare pentru realizarea obiectivului (2.253.396,32 de lei, adică peste 520.000 de euro) au motive să privească cu satisfacție.
În urmă cu mai puțin de un an, un fost angajat al “Grup Corint”, firma care a realizat lucrarea, făcea dezvăluiri scandaloase în legătură cu materialele folosite la reabilitarea Porții a II-a. Restauratorul Călin Hăbean a mărturisit atunci că stâlpii Porţii a II-a au fost făcuți din beton armat cu fier, ciment și cărămidă, peste care a fost placată piatră de 7 cm.
Nici unul dintre reprezentanții “Grup Corint” nu a ieșit, atunci, cu vreo poziție oficială și nici nu a oferit lămuriri vizavi de materialele din care s-a realizat cu adevărat lucrarea plătită din bani publici. Nici Ministerul Culturii nu a oferit vreo informație cu privire la modul, materialele și termenul de garanție a lucrării plătită cu prețul echivalent al unui bloc cu patru etaje.
Suspiciunile celor care au reclamat în ultimii ani calitatea lucrărilor făcute de “Grup Corint” au fost și mai mari după ce şeful corpului de control din Ministerul Culturii a fost fotografiat la o agapă, cu patronul firmei menţionate.
URL scurt: http://alba24.ro/?p=102637
Unul dintre elementele c