Societatea Erste Asset Management, cel mai mare administrator de active de pe pe piaţa locală, vrea să strângă 100 mil. lei de la investitori până la finalul anului, cu un fond monetar construit după noile standarde europene.
Erste Asset Management nu renunţă la administrarea de fonduri monetare, produse care l-au consacrat ca manager şi care au ţinut întreaga industrie de fonduri mutuale departe de criză în ultimii cinci ani, chiar dacă noua legislaţie europeană, intrată în vigoare de la 30 iunie, obligă managerii să respecte reguli mult mai stricte atunci când gestionează fonduri monetare.
Singurul fond monetar "pursânge" rămas pe piaţa locală este Erste Monetar, administrat de Erste Asset Management şi recent autorizat de arbitrul pieţei de capital.
"Noile reguli europene cer ca fondurile monetare să expună investitorii unui risc şi mai scăzut, prin scurtarea maturităţilor şi creşterea lichidităţii. Vrem să continuăm cu fondurile monetare astfel că am lansat un Erste Monetar, destinat companiilor mai mici care pot folosi acest fond ca un instrument de cash management. Până la finalul anului vrem să atragem între 50 şi 100 de milioane de lei de la investitori", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii Erste Asset Management, cu active în gestiune de 3,29 miliarde de lei şi o cotă de 20,62% din industria fondurilor de investiţii. Societatea este cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, urmat la scurtă distanţă de societatea Raiffeisen Asset Management, cu active net de 3,27 miliarde de lei.
Pentru a se numi fond monetar după noile standarde europene, un fond trebuie să investească în titluri de stat cu maturităţi de până la 60 de zile sau 120 de zile, faţă de maturităţi mult mai mari permise fondurilor monetare de legislaţia veche, instrumentele cu venit fix în care investesc fondurile monetare trebuie să aibă cele mai