Comisia Europeană publică azi raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind Justiţia din România. Scandalul politic a atras critici crunte faţă de situaţia statului de drept.
România primeşte cel mai critic raport pe Justiţie de la aderare: valorile fundamentale europene nu sunt respectate, încrederea UE este zdruncinată, monitorizarea va fi accelerată cu „misiuni regulate de evaluare" la Bucureşti. Acestea sunt principalele măsuri ce se aşteaptă să fie anunţate de Comisia Europeană prin raportul pe Justiţie al României pe ultimii cinci ani în cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare (MCV), rezerva cu care a fost aprobată aderarea noastră şi a Bulgariei la UE, în 2007.
„Cu toate că raportul de astăzi analizează reformele din ultimii cinci ani, actualele dispute politice naţionale constituie o ameninţare gravă la adresa progreselor realizate până acum şi ridică întrebări serioase pe tema viitorului reformelor începute în România", avertizează Comisia Europeană. Nu se pune problema ridicării MCV în acest moment, ba mai mult, în cazul particular al României, o nouă evaluare va fi făcută, inclusiv cu experţi CE pe teren, în cursul acestui an. Monitorizarea se va referi în special la cele mai grave ameninţări la statul de drept şi independenţa Justiţiei în strânsă legătură cu recentele evenimente politice.
Angajament politic naţional
„Evenimentele recente subliniază îngrijorarea Comisiei Europene în legătură cu caracterul ireversibil şi durabilitatea reformelor în domeniul justiţiei în România", care are nevoie de reinstaurarea respectului pentru statul de drept, se arată în proiectul de raport care va intra astăzi în Colegiul Comisarilor de la Bruxelles pentru adoptare.
„Încrederea partenerilor României în UE va fi câştigată doar prin dovada faptului că statul de drept este mai presus de interesele