După cinci ani de reforme în domeniul justiţiei, Comisia Europeană încă nu poate avea încredere deplină în România şi Bulgaria, se arată în drafturile rapoartelor pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), potrivit agenţiei bulgare Focus News, care citează cotidianul Trud.
UPDATE Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată că raportul pe justiție al Comisiei Europene privind România conține atât elemente ”clasice” cu referire la instituțiile care funcționează și sunt lăudate în fiecare an, precum DNA și ANI, dar și elemente noi, rezultate din activitatea politică a ultimelor luni de guvernare. ”Este timpul ca politicienii să recunoască Justiția ca putere în stat și să-i acorde importanța meritată. Acest lucru presupune trei lucruri esențiale: stabilitate instituțională, respectarea autorităților magistraților și executarea hotărârilor judecătorești și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să i se recunoască o importanță majoră în cariera magistraților”, a declarat pentru Evenimentul Zilei, Cristi Danileț. El mai arată că raportul CE vine în continuarea liniilor trasate în ultima vreme de Consiliu.
Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV
Comisia face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV. să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale) să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr.