Într-o singură săptămână, Antonescu a uitat să fie echidistant în raport cu USL, a atacat-o pe Angela Merkel şi a negat existenţa solicitărilor formulate de Comisia Europeană. Sursa: Foto: Adi Pîclişan
Crin Antonescu este preşedinte interimar al României din data de 10 iulie. Într-o săptămână, deşi a renunţat la calitatea de lider al PNL, a făcut gesturi şi declaraţii politice care ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care preşedintele interimar înţelege să-şi îndeplinească mandatul.
Este vorba, în primul rând, despre participarea sa la o acţiune a unei formaţiuni politice, prin care, Crin Antonescu încalcă obligaţia constituţională de a fi echidistant. El a fost prezent la mitingul organizat duminică de USL la Timişoara.
Potrivit Constituţiei, şeful statului, fie şi interimar, trebuie să dea dovadă de neutralitate şi imparţialitate politică în exercitarea atribuţiilor sale.
Pe vremea când era preşedinte PNL, Crin Antonescu l-a acuzat în repetate rânduri pe Traian Băsescu că se poziţionează de partea PDL. Mai mult, în documentul USL referitor la suspendarea preşedintelui, al şaselea cap de acuzare era "încălcarea sistematică a principiului neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială". În context, social- liberalii au invocat "participarea, în mod constant, la diferite reuniuni cu membrii acestui partid şi participarea în mod activ la procesul decizional".
Preşedintele-suspendat, Traian Băsescu, a criticat ieri gestul liberalului. "Lucrurile ar fi putut fi trecute cu vederea dacă una din motivaţiile pentru suspendarea mea nu era legată de colaborarea cu PDL, absolut necesară pentru că PDL era partid de guvernământ. Aş face menţiunea că nu mi-am permis niciodată să particip la mitinguri împotriva opoziţiei sau chiar la mitinguri legate de orice alt obiectiv. Când mă acuză că am colaborat c