În zilele noastre, când locul de muncă nu mai este o certitudine, când contractele de muncă sunt de foarte multe feluri, iar nu pentru toate se plătesc taxe la stat pentru ca nevoile „speciale” ale cetățenilor să fie asigurate din oficiu, oamenii sunt nevoiți să se organizeze singuri pentru situații neprevăzute, cum ar fi niște probleme de sănătate apărute „din senin”. Există din ce în ce mai mulți locuitori care, deși lucrează, nu beneficiază, prin contract, de aceste siguranțe (având contract de colaborare sau de alt fel) și nu ar ști ce trebuie să facă pentru a și le procura.
Haideți să vedem, deci, cum poate deveni „asigurată medical” o persoană care nu a muncit în ultima perioadă sau deloc și nu a contribuit la stat pentru a avea dreptul la gratuitate în caz de nevoie.
Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ștef, ne-a explicat cum poate o persoană să ajungă să beneficieze de o asigurare de sănătate, chiar dacă nu este angajată și nu are niciun venit. Pe scurt, pentru a avea parte de același tratament ca o persoană care lucrează cu contract de muncă, un cetățean poate cotiza la stat în mod independent, în fiecare lună. „Prețul” unei asigurări de sănătate este de 5,5% din salariul minim pe economie, pe lună. Mai precis, pentru a obține asigurarea de sănătate, un cetățean trebuie să plătească o taxă de 38,5 lei în fiecare lună la Trezorerie, la parterul Direcției Generale de Finanțe Publice Alba.
O persoană care nu a avut niciun venit în ultimii 5 ani va trebui să achite această sumă pentru 6 luni, adică 231 de lei, iar ulterior să cotizeze lunar suma de 5,5% din salariul minim pe economie. În momentul în care a achitat suma „preliminară”, cetățeanul trebuie să ducă dovada plății la sediul CAS, unde i se va întocmi un contract de asigurare de sănătate și, la cerere, un card internațional de sănătate. Acest document poate oferi