Grupul CEZ este interesat sa investeasca in depozitele de gaze din Romania, a anuntat Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania, in cadrul unei conferinte de presa. "Este un element strategic (n.red.depozitarea gazelor) si cred ca este o problema care trebuie discutata cu detinatorul spatiilor goale (n.red. zacaminte epuizate). Rezervele la care ne referim sunt cavitatile saline. Merita studiat daca exista capacitate suficienta care sa fie umpluta cu gaze", a spus Jan Veskrna. "Avem cateva idei si niste studii in legatura cu acest lucru. Suntem pregatiti sa discutam cu cineva caruia chiar sa-i pese de aceste lucruri",a spus Veskrna fiind intrebat daca au existat discutii cu autoritatile romane pe aceasta tema.
Jan Veskrna a mai spus ca aceste cavitati saline reprezinta "un mediu foarte sigur de depozitare".
HotNews a incercat sa afle, in urma cu un an, care este potentialul real al Romaniei in privinta stocarilor de gaze. Ministerul Economiei arata atunci ca Romania dispune de un potential important de stocare a gazelor in cavitatile saline, mai ales in depozitul de la Ocna Mures.
Romania dispune de un potential important, care ar putea fi luat in considerare pentru cresterea sigurantei energetice, si anume stocarea gazelor naturale in cavitatile saline, potential vizat de investitori cu experienta, sustinea Ministerul Economiei. Din studiile realizare pana in prezent, in colaborare cu Societatea Nationala a Sarii, depozitul de la Ocna Mures ar putea sa indeplineasca caracteristicile optime si conditiile de siguranta necesare pentru stocarea gazului natural. Spre deosebire de inmagazinarea in depozite depletate, stocarea in cavitatile saline prezinta avantajul rapiditatii in operare, deoarece nu sunt necesare perioade de egalizare a presiunilor intre ciclurile de injectie-extractie si nu exista pericolul scurgerii de gaze,