Desen & Copyright @ 2012 – DION
Nu împărtășesc optimismul celor care sunt siguri că, după 29 iulie, dl Traian Băsescu va părăsi definitiv Palatul Cotroceni. Când citesc sau aud asemenea prognoze lovite de certitudine, îmi amintesc întrebarea care l-a făcut celebru pe unul dintre personajele lui Marin Preda: ”Pe ce te bazezi?” Eu, unul, vă pot menționa câteva dintre motivele pe care mă bazez, când cred că dl Băsescu are șanse considerabile de a-și duce mandatul până la capăt.
Promulgarea Legii Referendumului de către președintele interimar în forma ceruta de CCR sporește șansele dlui Traian Băsescu. Deși opțiunea personală era pentru recomandarea Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (a.k.a. Comisia de la Veneția), adică abordarea strict tehnică, juridică a problemei cvorumului, dl Crin Antonescu a dat câștig de cauză abordării (ca să nu spun uriașei presiuni) politice occidentale. Cred că, politic, a procedat înțelept. Comisia de la Veneția are dreptate, dar nu dă linii de credit etc.
În vreme ce dl Traian Băsescu acceptă soluția referendumului, cuvântul de ordine al campaniei sale și al celei conduse de aliații săi este, din ce în ce mai pregnant, încurajarea neparticipării la vot. Printre argumentele etalate: votul este un drept, nu o obligație. Nici în atribuțiile Comisiei Europene, nici în cele ale CCR nu se află și aceea de a descuraja absenteismul sau de a muștrului în vreun fel actele de prozelitism care invită la nepăsare cetățenească.
Biografia președintelui Băsescu este cea a unui supraviețuitor excepțional. Din acest punct de vedere, Domnia sa se află într-o ligă foarte restrânsă în care, îi place ori nu, stă în aceeași lojă cu dl Ion Iliescu. Prin supraviețuire nu înțeleg felul în care se târăsc, dintr-o legislatură în altă legislatură, politicieni de duzină. Mă refer la cei foarte puțini, care rămân sau revin foarte repede