Presedintele interimar, Crin Antonescu, a apreciat marti, la RRA, ca in proiectul raportului pe justitie, asa cum a aparut el in presa, se fac referiri la teme si decizii care exced nu doar Mecanismul de Cooperare si Verificare, ci si atributiile Comisiei Europene. El si-a exprimat speranta ca in forma oficiala, finala a raportului sa dispara anumite chestiuni care fie nu-si au locul acolo, fie au fost deja solutionate. Crin Antonescu
Sursa imagine: pnl.ro.jpg
Rugat sa comenteze informatiile aparute in presa cu privire la proiectul raportului pe justitie al Comisiei Europene, despre care se spune ca ar fi extrem de critic la adresa Romaniei, Crin Antonescu a declarat ca ar fi firesc “sa discutam dupa ce avem documentul oficial”. “Primul lucru care sare in ochi”, a adaugat el, este ca desi “MCV are niste zone foarte clare de interes si jurisdictie (…), el este extins cu consideratii si cu puncte de vedere sau chiar masuri de natura strict politica, din afara sferei traditionale si legitime ale acestui mecanism. El este influentat de intamplarile politice din ultima vreme”.
“Acolo apar referiri la teme si decizii care exced nu doar MCV ci si atributiile Comisiei Europene”, a subliniat Antonescu. Exemplificand, el a facut referire la interdictia prin care autoritatile romane nu-si mai pot exercita dreptul privind gratierea. “Nu s-a pus nicio secunda problema gratierii lui Adrian Nastase – ca presupun ca despre asta e vorba. Inca din prima zi de mandat, am anuntat ca in timpul interimatului nu voi acorda nicun fel de gratiere. Dupa cum am anuntat si ca nu voi schimba nici seful Parchetului sau seful DNA. Comisia Europeana n-are niciun fel de autoritate sa propuna limitarea sau sa blocheze, sa controleze excercitarea unor atributii a unei autoritati din Romania”, a explicat presedintele interimar.
“Romania e un membru deplin al UE, care n-a pro