În Parlament s-a votat în urmă cu o săptămână suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului.
A doua zi, Guvernul a stabilit ca referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat să se desfăşoare pe data de 29 iulie. În ultimele zile, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre o eventuală prelungire a referendumului cu o zi. Părerile parlamentarilor constănţeni referitor la acest subiect sunt împărţite. Cert este că nu toţi încuviinţează o astfel de practică, reacţii contra existând chiar şi în rândul social-democraţilor.
Senatorul social-democrat Nicolae Moga a declarat: „Pe mine mă interesează să iasă lumea la vot ca rezultatul să nu poată fi contestat, iar opţiunea tuturor românilor să fie reflectată în acest rezultat. În aceeaşi măsură este important să găsim forma legală pentru a da posibilitatea tuturor românilor să voteze. M-am informat şi am înţeles că în Elveţia se merge o săptămână la alegeri pentru a permite dreptul la vot şi oamenilor care au serviciul departe de casă sau care sunt plecaţi în străinătate. Desigur, în cazul Elveţiei este vorba despre alegerile locale, nu despre referendum".
Deputatul PSD Antonella Marinescu afirmă următoarele: „Mi se pare corect ca referendumul să fie organizat într-o singură zi şi să fie o transparenţă totală. L-am adus pe Traian Băsescu în faţa referendumului de aici nu mai depinde de noi, românii trebuie să decidă rezultatul scrutinului, iar legea trebuie respectată. Repet, eu cred că trebuie să fie transparenţă, să se organizeze o singură zi de vot, iar referendumul să fie aşa cum îl ştim noi. După aceea vom vedea ce-o mai fi".
Deputatul Eduard Martin crede că: „Trebuie să asigurăm cetăţenilor condiţiile necesare pentru exprimarea opţiunii electorale. Dacă acest lucru presupune extinderea cu încă o zi a referendumului, nu văd care este problema şi ce nu este democratic înt