Daca pana acum nu ai incercat mancaruri iesite din comun, atunci cele de mai jos te vor surprinde cel mai probabil, iar daca esti obisnuit cu ciudateniile culinare, acestea iti vor da noi idei.
Potrivit Environmental Graffiti, iata cateva dintre cele mai ciudate mancaruri realizate din peste, plus una pe baza de crevete.
1. Sos de peste
Acesta este practic suc de peste fermentat si, desi nu are un gust extraordinar consumat singur, este indispensabil in asezonarea mancarurilor thailandeze. Spre exemplu, curry-ul thailandez (mancarea) fara sos de peste ar fi precum cartofii prajiti fara sare. Sosul de peste ofera o aroma speciala preparatelor culinare si se foloseste in mai multe tari in afara de Thailanda, printre acestea numarandu-se si Laos sau Cambodgia.
Sosul de peste se obtine din pesti mici, proaspat prinsi, pusi in borcane cu apa sarata, dupa care se lasa la soare timp de 9-12 luni, ca sa fermenteze. Periodic, borcanele se deschid pentru a permite aerului sa circule si pentru ca sosul sa capete o aroma specifica si o culoare maroniu-rosiatica.
Dupa ce a trecut suficient timp pentru ca pestele sa fie descompus complet, sucul este extras si pus in recipiente mai mici. Acestea sunt lasate apoi ceva timp descoperite, pentru ca mirosul sa fie mai putin puternic, iar dupa aceasta ultima operatie sosul este gata de consum.
2. Capete de somon putrezite
Acesta este un fel de mancare specific eschimosilor, care se prepara astfel: se ia un cap de somon rege (o specie cu exemplare foarte mari), se infasoara in iarba, se ingroapa in pamant si se acopera cu muschi. Se lasa asa 4-6 saptamani, timp in care putrezeste, dupa care se dezgroapa si se mananca. Modul de preparare face ca oasele sa fie atat de fragede incat le poti mesteca impreuna cu carnea putrezita.
@N_