Prognoza economică a Marii Britanii s-a deteriorat mai rapid decât oricare altă economie dezvoltată, conform Fondului Monetar Internaţional.
FMI şi-a redus, ieri, prognoza de creştere globală pe 2012 la 3,50%, cu puţin sub estimările anterioare din aprilie. Cu toate acestea, Fondul consideră că perspectivele economice ale Marii Britanii sunt cu mult mai întunecate decât era anticipat acum câteva luni, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Prognoză realistă şi deprimantă
Fondul a redus prognoza de creştere economică a Marii Britanii pe acest an la doar 0,2%, faţă de 0,8% cât fusese prevăzut anterior. Vara trecută, FMI estima că economia britanică va creşte cu 2,3% în 2012. Fondul a retrogradat şi prognoza de creştere economică a Marii Britanii pe 2013 de la 2% la 1,4%.
„În mod evident, FMI a fost mult prea optimist în ceea ce priveşte prognoza economică britanică pentru mare parte a anului trecut”, a declarat Chris Williamson, economist la Markit. „Ultima prognoză este realistă, deşi, cumva, deprimantă”.
Prognozele Fondului sunt, totodată, mai pesimiste decât estimările oficiale. Biroul pentru Responsabilitate Bugetară a estimat în martie că producţia economică va creşte cu 0,8% în acest an. Oficialii Trezoreriei au declarat că acest lucru reflectă faptul că analiştilor (inclusiv celor de la FMI) le-a trebuit mai mult timp să-şi dea seama că criza din zona euro afectează mult mai puternic Marea Britanie decât au crezut iniţial.
Peste zona euro
George Osborne, ministrul de Finanţe, s-a consolat cu faptul că prognoza economică a Marii Britanii rămâne peste cea a economiei zonei euro, aceasta fiind estimată să se contracte cu 0,3, însă un consilier al său a recunoscut că situaţia „este dificilă”. Osborne a respins sugestiile FMI conform cărora Marea Britanie ar trebui să reducă temporar TVA-ul pentru