În numai doi ani, procentul românilor cu un nivel foarte redus de înţelegere a problemelor legate de bani aproape s-a triplat, de la 8% în 2010, la circa 21% în prezent, reiese dintr-un studiu realizat de ING, a noua cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor şi a şasea în ceea ce priveşte profitul consemnat anul trecut.
Mai mult, profilul "începătorilor", respectiv al persoanelor care au cunoştinţe financiare elementare, dar întâmpină dificultăţi în a le utiliza, s-a diminuat uşor. Cu toate acestea, per total, aproape 90% dintre români au un nivel redus de educaţie financiară, cu 11% mai mult decât acum doi ani.
Grecii, pe de altă parte, sunt cel mai bine informaţi cu privire la chestiunile legate de bani, aproape un sfert dintre eleni încadrându-se în categoriile "mediu" şi "avansat" de cunoştinţe financiare. În rândul olandezilor, procentul este de 22%, în timp ce la maghiari este de 15%, iar la cehi de 14%.
Cu 12% dintre respondenţi în categoriile "mediu" şi "avansat" de cunoştinţe privind finanţele personale, românii şi bulgarii se plasează la mijlocul clasamentului european, înaintea polonezilor (11%), slovacilor (6%), spaniolilor (cu 9%) şi turcilor (7%).
Evaluarea abilităţilor financiare s-a făcut pe baza unui test cu 13 întrebări, axat pe patru direcţii: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodărie, economisire şi investiţii.
Românii au întâmpinat cele mai mari dificultăţi la întrebările legate de economisire, dar s-au descurcat foarte bine la chestiunile legate de economisirea pentru pensie. Circa 86% dintre respondenţi au răspuns corect la aceste întrebări.
"În practică, observăm totuşi că există un decalaj ridicat în transformarea acestor cunoştinţe într-un comportament financiar sănătos de utilizare a instrumentelor de planificare pe termen lung: doar 21% dintre români deţin un