Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat în cursul zilei de ieri că a trimis la Ministerul Mediului o adresă oficială prin care va informa conducerea acestui minister despre cele două variante propuse pentru soluţionarea problemei depozitării deşeurilor din municipiul Suceava.
Nechifor a arătat că scrisoarea a fost trimisă după ce a avut discuţii cu primarul Sucevei, Ion Lungu, precum şi cu reprezentaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu Suceava.
El a arătat că prima variantă ar fi transportarea în continuare a deşeurilor din Suceava la Botoşani, însă nu la groapa de deşeuri, care a fost închisă începând cu data de 16 iulie a.c., ci la o platformă temporară amenajată în apropierea acesteia. „Şi cei care sunt în Botoşani, ca şi noi, trebuie să înţeleagă clar termenii despre care vorbim. Una este groapa de la Botoşani, cea existentă, care s-a închis pe 16 iulie, şi alta este platforma temporară care poate să asigure capacitatea de depozitare a gunoiului, chiar şi a celui din Suceava, pe timp de un an. E bine să înţelegem aceşti termeni”, a subliniat Nechifor.
El a adăugat că a doua variantă presupune depozitarea deşeurilor din Suceava pe o platformă temporară din apropierea SC Termica SA Suceava.
Şeful administraţiei judeţene a arătat că amândouă variante sunt posibil de pus în practică, însă pe termen lung ar fi mai eficientă depozitarea deşeurilor pe platforma temporară din Botoşani.
„Dacă mergem pe platforma temporară de la Suceava am intra într-o oarecare dificultate, pentru că acolo e o zonă contaminată cu deşeuri industriale. Asta ar însemna că ulterior ar creşte costurile, pentru că va trebui să mutăm deşeurile pe care le vom depozita. Ori, la Botoşani, gunoiul ar rămâne pe acea platformă”, a explicat Nechifor.
El a mai spus că alte variante de rezervă ar fi şi transportul deş