Evoluţia cursului de schimb, cauzată de contextul internaţional nefavorabil peste care s-a suprapus tensiunea politică internă, este conjuncturală, cotaţiile monedei naţionale în raport cu euro urmând să revină sub 4,5 lei/euro ca efect al "calmării şi clarificărilor de pe scena politică", susţine Florin Georgescu, vicepremier şi ministru de finanţe.
"Evoluţia cursului de schimb îngrijorează pe oricine. Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Evoluţia este cauzată de contextul internaţional nefavorabil al zonei noastre. Peste condiţiile nefavorabile externe a intervenit şi tensiunea în plan politic intern, care se va calma din fericire", a declarat Georgescu la Gândul Live.
Ieri cursul leu/euro anunţat vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5571 unităţi, iar referinţa oficială pentru dolar a urcat, de asemenea, la un nou nivel record, de 3,7399 lei/dolar, evoluţia fiind influenţată de aversiunea la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România.
Georgescu a reamintit că nivelul cursului de schimb este stabilit de BNR pe baza tranzacţiilor de pe piaţă. "Consider că este o evoluţie conjuncturală a cursului de schimb. Cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, sub 4,5 lei/euro, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică".
Paritatea leu/euro a început să crească în ultimele săptămânii, din cauza tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.
De la începutul anului cursul leu/euro a crescut cu circa 5,5%, mărind factura celor trei milioane de români şi 150.000 de companii care au credite în valută şi pentru care orice creştere a cursului trebuie să facă rost de mai mulţi bani.
Oamenii de afaceri anticipează deja că deprecierea leului va scumpi importurile şi va