USL rămâne înţepenit în propria buclă temporală. A uitat că, acum, Occidentul are suficiente informaţii directe despre elita postcomunistă, despre strategiile sale şi ale partenerilor săi economici de acaparare a puterii şi anulare a adversarilor.
Probabil că încercarea lui Victor Ponta de anihilare a guvernării democratice în România a primit cea mai grea lovitură (de până acum) joia trecută, când ambasadorul român în Germania a fost convocat la sediul Cancelarului din Berlin, pentru a i se aduce la cunoştinţă, prin intermediul unuia dintre adjuncţii doamnei Merkel, nemulţumirea acesteia faţă de evenimentele recente. Ar trebui să facem un salt înapoi în timp, la zilele îndoliate ale anului 1981, când generalul Jaruzelski decreta Legea Marţială în Polonia, pentru a găsi o reacţie la fel de alarmantă din partea Occidentului la evenimentele dintr-un alt stat european, altfel lipsit de tulburări interne.
USL rămâne înţepenit în propria buclă temporală. A uitat că, acum, Occidentul are suficiente informaţii directe despre elita postcomunistă, despre strategiile sale şi ale partenerilor săi economici de acaparare a puterii şi anulare a adversarilor. Dar nu ne aflăm în iunie 1990, când Ion Iliescu a chemat la Bucureşti minerii supuşi cu scopul de a-şi spulbera, prin mijloace violente, oponenţii ieşiţi în stradă. Atunci, Frontul Salvării Naţionale pretindea, aşa cum face astăzi Uniunea Social-Liberală, că Occidentul nu are o imagine clară asupra evenimentelor, că un guvern care se bucura de sprijin popular lua măsuri controversate, dar necesare pentru a restaura stabilitatea ţării. La vremea respectivă, mesajul era transmis de oameni, care, adesea, erau buni vorbitori de engleză şi franceză şi a căror prezenţă şi discurs reconfortant indicau faptul că meritau să fie ascultaţi.
Dar oare unde sunt Petre Roman-ii şi Adrian Severin-ii