Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la RRA că nu se pune problema monitorizării angajamentului României faţă de valorile democratice, de către reprezentanţi europeni, iar Financial Times "vorbeşte din auzite, incorect".
"România este o ţară care nu este în situaţia de a i se testa, verifica şi monitoriza angajamentul faţă de valorile democratice. Sigur, dacă în România se întâmplă un derapaj e normal ca la nivelul Uniunii în care suntem parte să se intervină, dar România nu este nici un cobai, nici un aspirant, nici o ţară în curs de dezvoltare democratică aspirantă să intre în UE, România este o ţară în care fundamentele democraţiei sunt consacrate de mult", a susţinut Antonescu.
El a adăugat că "Financial Times" a publicat un articol "din auzite" când a susţinut posibilitatea unei monitorizări europene în România.
"Financial Times, în ciuda faptului că este un foarte prestigios organism de presă, vorbeşte din auzite şi din auzite incorect. (...) Sigur, că orice formă de interes a instituţiilor europene, a omologilor noştri - pentru că sunt omologii noştri, colegii noştri, nu sunt şefii noştri liderii europeni, da? - în legătură cu buna desfăşurare a acestui referendum este cât se poate de normală, şi sub orice formă doresc să se intereseze cât se poate de aproape de desfăşurarea lui sunt bineveniţi", a explicat Antonescu.
Liderii europeni plănuiesc să trimită reprezentanţi care să supravegheze respectarea obligaţiilor asumate de România în privinţa democraţiei, intensificând presiunea asupra Bucureştiului în contextul actualei crize politice, relatează Financial Times (FT) în ediţia electronică de marţi.
Acest membru nou din Balcani al Uniunii Europene (UE) va primi termen până la sfârşitul anului să dea curs cererilor Comisiei Europene (CE), prin care să reafirme statul de drept şi independenţa sistemului