Rebelii sirieni au anunţat, marţi, începutul bătăliei pentru eliberarea Damascului şi susţin că ar controla deja două cartiere ale oraşului, după lupte grele. Martori citaţi de France Presse vorbesc de cele mai violente confruntări din capitala siriană de la începutul revoltei, iar Franţa şi-a exprimat deja îngrijorarea faţă de posibilitatea folosirii armelor chimice de către armata regimului Bashar al-Assad.
Franţa s-a declarat "preocupată" de informaţiile potrivit cărora regimul de la Damasc ar muta stocurile de arme chimice, în contextul situaţiei tensionate din Siria. "Am primit, cu preocupare, informaţii conform cărora regimul de la Damasc ar muta stocurile de arme chimice. Verificăm validitatea acestor informaţii. Este foarte preocupant", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei franceze, Bernard Valéro.
Ultimele informaţii în sensul acestei ipoteze au fost furnizate de fostul ambasador sirian în Irak, Nawaf Farès, care a dezertat pe 11 iulie. Nawaf Farès a declarat pentru BBC că preşedintele Bashar Al-Assad ar putea utiliza arme chimice împotriva forţelor opoziţiei. "Sunt convins că, dacă regimul Al-Assad se va simţi ameninţat de popor, va utiliza aceste arme", a spus fostul ambasador. Săptămâna trecută, Wall Street Journal evoca posibilitatea mutării armelor chimice în Siria, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii. Parisul a evocat "problema degradării în mod dramatic a situaţiei de pe teren în Siria”, constatând că "violenţele nu doar că par să continue, ci se şi intensifică".
La Moscova, emisarul special al ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan, s-a întâlnit cu Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, aliat tradiţional al regimului sirian, căruia i-a spus că situaţia din Siria a atins un punct critic.
În deschiderea întâlnirii, liderul de la Kremlin l-a asigurat pe emisarul ONU că Rusia face totul pentru a susţine eforturile