La scurt timp dupa ce presa a publicat concluziile proiectului de raport pe Justitie, care urmeaza sa fie publicat oficial miercuri, la Bruxelles, personalitati din viata politica sau din justitie l-au comentat, afirmand, pe de-o parte, ca a fost "previzibil", iar pe de alta parte, ca "are elemente clasice cu referire la institutiile care functioneaza" bine in Romania.
Presedintele iterimar Crin Antonescu, a comentat, in timpul unui interviu acordat RRA, ca anumite critici nu-si mai au locul in raportul pe Justitie, din moment ce sunt probleme rezolvate.
"Eu sper ca anumite critici sa dispara din forma finala a raportului. Ma refer la modificarile legate de atributiile Curtii Constitutionale, sunt chestiuni care nu-si au locul acolo, pentru ca au fost rezolvate intre timp. Sper ca raportul final sa tina cont de ceea ce se constata ca ar trebui indreptat, in viitor, in Romania", a spus Crin Antonescu.
"Desi MCV are zone de interes, el este extins cu consideratii si cu puncte de vedere de natura strict politica. E normal sa existe niste critici in acest raport, dar daca aceste critici sunt justificate trebuie sa genereze masurile care se impun. Acolo ar putea aparea referiri la teme si decizii care exced atributiile Comisiei Europene, cum ar fi un fel de interdictie pentru autoritatile romane de exercitare a dreptului de a acorda gratierea", a adaugat seful statului.
Crin Antonescu a mai subliniat ca, in viziunea sa, in Romania nu poate fi vorba de obstructionarea justitiei.
"Nu s-a schimbat nimic in legislatia sistemului judiciar din Romania. Nimeni nu poate indica o cat de mica obstructionare a justitiei. Poate prin rapiditatea unor masuri constitutionale s-au starnit nedumeriri. Suntem in situatia de a castiga credibilitatea", a mai spus presedintele interimar.
Europarlamentarul PDLCristian Pred