Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg și-a refinanțat o ipotecă de 5,95 milioane dolari pentru casa sa din Palo Alto, California, printr-un credit pe 30 de ani cu o rată ajustabilă care pornește de la 1,05%, potrivit datelor publicate de acesta, transmite Bloomberg. Întrebarea care se pune este cât de moral este ca o persoană extrem de bogată să aibă acces la bani care au un cost sub cel al inflației, ceea ce îi face și mai bogați prin comparație cu ceilalți.
În timp ce ratele pentru toate tipurile de împrumut din SUA au atins minime istorice anul acesta, costurile individuale de împrumut pentru cei cu averi ridicate au coborât și mai mult dacă aceștia au acceptat să preia riscul unei rate lunare ajustabile, spune Greg McBride, analist financiar senior la Bankrate Inc. Creșteri mari sunt puțin probabile în viitorul apropiat în condițiile în care Federal Reserve semnalează că va menține ratele de împrumut aproape de zero pentru următorii doi ani.
“Când poți să te împrumuți la o rată sub inflație, tu împrumuți bani gratis. Acesta este conceptul de folosire a banilor altora și care păstrează flexibilitate financiară pentru debitor”, spune McBride.
Acest “un procent” este o sintagmă popularizată anul trecut de mișcarea Ocupy Wall Street pentru a protesta împotriva creșterii inegalității veniturilor. Cei mai bogați 1% dintre americani câștigă a cincea parte din veniturile țării și controlează peste o treime din averea americanilor, potrivit laureatului Nobel Joseph Stiglitz, care și-a publicat luna trecută cartea “Prețul Inegalității”.
Dobânda medie ajustabilă la o ipotecă pe un an a fost de 2,69% pe 12 iulie, în urcare de la minimul absolute de 2,68% atins cu o săptămână înainte, potrivit Freddie Mac. Dobânda medie fixă la un împrumut pe 30 de ani a scăzut la 3,56% în 12 iulie. Freddie Mac nu face sondaje pentru împrumutur