Colonelul Ovidiu Dudu de la Centrul Operativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Oltul" Harghita a declarat că marţi specialiştii ISU au făcut o anchetă privind cauzele izbucnirii incendiului de pădure de răşinoase din apropierea comunei Plăieşii de Jos, care a fost stins după mai mult de o săptămână.
Potrivit sursei citate, în urma evaluării s-a constatat că au ars aproximativ 75 de hectare, dintre care circa 30 de hectare de pădure tânără de răşinoase, cu puieţi de 10-12 ani din regenerare artificială şi naturală, şi aproximativ 45 de hectare acoperite cu puieţi de foioase de 5-10 ani, vegetaţie uscată şi resturi de exploatare.
Dudu a spus că pagubele au fost estimate la peste 150.000 de lei în timp ce valoarea bunurilor salvate, reprezentând 600 de hectare de fond forestier matur, se ridică la 17 milioane de lei.
Pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de un foc lăsat nesupravegheat, fără a putea preciza dacă incendierea a fost intenţionată sau accidentală.
"Flacăra şi focul deschis în spaţii deschise lângă stâna de pe vârful muntelui au fost cauza incendiului. E greu de definit dacă a fost o acţiune voită sau doar un foc nesupravegheat, dar altă sursă decât focul deschis în spaţii deschise nu poate fi, nici trăsnet, nici autoaprindere", a spus Dudu.
Incendiul de pădure de lângă Plăieşii de Jos a izbucnit în 8 iulie, iar forţele de intervenţie s-au retras luni seară, la faţa locului rămânând până marţi dimineaţă doar câteva persoane de la Composesoratul Casinul Nou, care au afirmat că incendiul a fost lichidat.
Suprafaţa de teren care a ars aparţine Composesoratului Casinul Nou şi se află în administrarea Ocolului Silvic Miercurea Ciuc.
Colonelul Ovidiu Dudu de la Centrul Operativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Oltul" Harghita a declarat că marţi specialiştii ISU au făcut o a