Implementarea plăţii TVA la încasarea facturii pentru firmele cu o cifră de afaceri de până în 500.000 euro este măsura cea mai aşteptată de mediul de afaceri, aici urmând să se încadreze automat 475.000 de IMM-uri, spune secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Liviu Voinea, într-un interviu pentru Agerpres. Vezi care e impactul asupra bugetului şi ce elemente de siguranţă are această măsură, precum şi ce măsură surpriză va fi implementată din 2013.
Agerpres: Dintre toate cele 5 măsuri de redresare economică anunţate de premierul Victor Ponta, care apreciaţi că va avea impactul economic cel mai puternic?
Liviu Voinea: Plata TVA la încasarea facturii, fără îndoială, este măsura cea mai aşteptată de mediul de afaceri şi care reprezintă schimbarea fundamentală de abordare. Restul pot fi considerate măsuri de stimulare, dar aceasta este o schimbare de abordare a politicii fiscale. Practic, statul spune acum că nu este moral ca tu, firmă mică, să mă creditezi pe mine, statul. Am făcut toate calculele posibile pe diverse relaţii comerciale între furnizori şi beneficiari şi de fiecare dată calculele arată că există un plus de venituri la buget, încasări mai mari decât în schema curentă.
Agerpres: Câte firme vor beneficia de acest nou regim de TVA?
Liviu Voinea: Practic sunt 475.000 de firme care vor beneficia de această măsură. Separat sunt 1,4 milioane contribuabili care nu sunt înregistraţi în scop de TVA, dar care ar putea opta să se reînregistreze în scop de TVA, în urma acestei măsuri. Primul grup-ţintă clar este cel de 475.000 de firme care au o cifră de afaceri sub 500.000 de euro.
Agerpres: Noul regim de TVA va fi opţional sau obligatoriu?
Liviu Voinea: Dacă este aplicat opţional, sistemul nu este eficient, trebuie să fie obligatoriu. Va fi implementat cu obligativitate. În Pol