În absenţa investiţiilor străine şi a fondurilor europene, România va continua să se împrumute pentru a-şi susţine cheltuielile.
Cursul ar putea să revină sub 4,5 lei/euro în urma "calmării şi clarificărilor de pe scena politică", economia va reveni pe creştere în al doilea trimestru, iar în plan fiscal Guvernul nu are în vedere majorarea impozitului pe venit peste plafonul de 16%, ci vrea să aplice o serie de măsuri de relaxare fiscală şi, în perspectivă, se gândeşte la cote de impozit mai reduse, de 12% şi 8%, dacă FMI va fi de acord.
Acesta este mesajul economic transmis ieri, la Gândul Live, de premierul Victor Ponta şi de ministrul de finanţe Florin
Georgescu. Atât premierul, cât şi ministrul finanţelor sunt încrezători că evaluarea FMI, decalată cu o săptămână, se va încheia cu succes.
Între timp, disputele politice între putere (Ponta / Antonescu - USL) şi opoziţie (Băsescu - PDL) continuă fără menajamente, ceea ce nu este de bun augur pentru economie.
Economia a crescut faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică, crede ministrul finanţelor. "Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi pe de altă parte discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive".
În ceea ce priveşte creşterea cursului valutar, Georgescu consideră că este "conjuncturală" şi estimează că moneda naţională se va aprecia, iar cursul va reveni sub 4,5 lei/euro, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică. De la începutul anului, cursul leu/euro a crescut cu circa 5,5%, mărind factura celor trei milioane de români şi 150.000 de companii care au credite în valu