Criza a adus o crestere generala a pensiilor, chiar daca acest lucru pare surprinzator, avand in vedere perioada grea prin care trecem. Mai mult, pensiile au urcat in toate judetele Romaniei in ultimii trei ani, desi pare greu de crezut in vremuri in care taierile salariale si concedierile au tinut capul de afis al pietei muncii din Romania.
Econtext va arata cu cat au urcat pensiile in ultimii trei ani de criza. Mai precis, in urmatoarea perioada: trimestrul patru din 2008 (cand a izbucnit criza) – trimestrul patru din 2011. Vom realiza o harta in care vom insera valoarea din ultimul trimestru din 2011 a pensiilor, in fiecare judet din tara, dar si un top, realizat dupa variatia din aceste perioade, pentru a vedea unde a urcat cel mai mult pensia.
Datele provin de la Institutul National de Statistica (INS). Sa mai spunem ca pensiile au crescut in Romania pe fondul majorarii pensiei minime, dar si prin cresterile de care au beneficiat pensionarii agricultori. Practic, nu a fost un avans al tuturor pensiilor, dar al unui numar considerabil al acestora.
Harta pensiilor
Dupa cum e de asteptat, cele mai mari pensii sunt in Bucuresti. Atat inainte de criza, cat si acum, bucurestenii se bucurau de cele mai consistente pensii. Astfel, in ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie din Bucuresti se ridica la 979 lei pe luna. La polul opus, cei mai saraci pensionari ii regasim in Giurgiu. Pensia medie in Giurgiu era 623 lei/luna la finele anului trecut. Dar iata harta pensiilor: iata cat e pensia medie in fiecare judet din Romania (lei pe luna in trimestrul IV din 2011):
Top pensii
In schimb, chiar daca cele mai ridicate pensii sunt in Bucuresti, altele sunt judetele care au beneficiat de cele mai ample majorari de pensii in criza. Mai precis, pensionarii hunedoreni s-au bucurat de cel mai mare avans al pensiei in acesti trei ani