Cunostintele si abilitatile financiare ale romanilor s-au diminuat in ultimele 18 luni. Aproape 90% dintre respondentii unui studiu realizat de ING se incadreaza, in acest an, in profilele "incepator" si "nestiutor".
Rezultatele cercetarii arata ca, in decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunostinte financiare al consumatorilor romani s-a redus: 88% dintre respondenti se incadreaza in 2012 in profilele "incepator" si "nestiutor", cu 11% mai mult fata de 2010. O evolutie similara se regaseste, de altfel, la nivelul tuturor tarilor analizate, in medie 86% dintre respondentii din cele 10 tari europene incadrandu-se in aceste doua profile (cu 6% mai multi fata de 2010).
Studiul este realizat in zece tari din Europa: Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Ungaria. Lansat in premiera la sfarsitul anului 2010, ca instrument de masurare a cunostintelor si abilitatilor financiare, "FQ test" include in editia curenta o componenta noua privind personalitatea financiara a consumatorilor.
Evaluarea abilitatilor financiare s-a realizat pe baza unui test cu 13 intrebari, axate pe patru directii: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii. In functie de numarul raspunsurilor corecte, respondentii sunt incadrati in patru profile de cunostinte privind finantele personale: nestiutor (0-4 raspunsuri corecte); incepator (5-8 raspunsuri corecte); mediu (9-11 raspunsuri corecte); avansat (12-13 raspunsuri corecte).
In randul consumatorilor romani, procentul persoanelor care demonstreaza un nivel foarte de redus de intelegere a problematicilor legate de bani - profilul "nestiutor - aproape s-a triplat, de la 8% in 2010 la 21% in prezent. In acelasi timp, categoria consumatorilor romani care inteleg elementele de baza legate de administrarea banilor dar intampin