Statele Europei trebuie să economisească, dar regulamentele UE sunt adesea înţelese de nenumăraţi cetăţeni ca atacuri la adresa suveranităţii naţionale sau ca pe o privare de dreptul de a decide, scrie Die Welt într-un editorial intitulat ‘Reformele ameninţă micile state suverane ale Europei’, în care este comentată şi situaţia politică din România.
A face datorii înseamnă a ruina viitorul, dar totuşi este clar că noua politică europeană a economisirii aduce cu sine şi daune. UE, după cum este stipulat în tratate, este o entitate supranaţională, care până acum a avut dreptul de a interveni şi de a tăia din drepturile naţionale sau de a le scoate din vigoare.
De fapt nu numai criza financiară poate să atragă după sine intervenţia în suveranitatea unui stat. Nici noile guverne ale Italiei, nici ale Greciei nu ar fi venit la putere fără presiune din partea UE. Acest lucru aduce în prim-plan însă o problemă fundamentală. Atât timp când statele individuale ale UE nu privesc Europa ca pe o comunitate, asemenea măsuri vor fi privite de cetăţeni, şi pe bună dreptate, ca intervenţii şi deprivări de drepturi.
Un exemplu actual este România un stat care a intrat prea devreme şi nepregătit în UE. Aici se dezlănţuie fără ocolişuri o luptă aprinsă între urmaşii vechii epoci socialiste, întruchipate de premierul Victor Ponta, şi conservatorii nu tocmai curaţi din jurul preşedintelui suspendat de Parlament, Traian Băsescu. România sfâşiată de corupţie oferă în cadrul UE un bun exemplu al unei ţări în care statul de drept nu este bine înrădăcinat.
Diferitele forţe politice văd statul ca prada lor. Iar celor care doresc să pună capăt acestei stări – precum curajosul fost ministru al justiţiei Monica Macovei, crede editorialistul Die Welt, le lipsesc instrumentele pentru a fi eficienţi. Îşi pun speranţele în implicarea la nivel european a României deci în fa