În aula Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava a avut loc, sâmbătă, comemorarea profesorului, pictorului, sculptorului, poetului şi omului de cultură Dimitrie Loghin (13 octombrie 1910 - 18 iulie 1982).
37 de ani la catedra de desen şi caligrafie a colegiului sucevean
Manifestarea comemorativă, care a marcat împlinirea a trei decenii de la trecerea în nefiinţă a celui care a slujit timp de 37 de ani catedra de desen şi caligrafie a colegiului, a reunit, la iniţiativa familiei, oameni care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe profesorul şi artistul plastic care a fost spiritul tutelar al vieţii artistice sucevene.
Aşa cum a remarcat fiica artistului, prof. Viorelia Victoria Braicu, momentul comemorativ „a umplut sufletele celor prezenţi cu un sentiment complex şi greu de definit, un sentiment care are la bază respectul, dragostea şi admiraţia faţă de cel omagiat”.
În panteonul personalităţilor urbei
Momentul scurgerii a trei decenii de când Dimitrie Loghin ne-a părăsit fizic (pentru că spiritul său dăinuie în viaţa artistică suceveană) a fost punctat cu o suită de manifestări care l-au aşezat pe omagiat pe locul care i se cuvine în panteonul personalităţilor urbei.
De la sărbătorirea centenarului, în anul 2010, când s-au organizat expoziţii atât în incinta colegiului, cât şi în saloanele de artă ale Muzeului Bucovinei, la lansarea, în primăvara acestui an (când s-a desfăşurat seria manifestărilor organizate sub genericul „Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene” - aniversarea a opt decenii de la înfiinţarea, la Cernăuţi a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) a volumului „Poemul martirilor fără de ţară”, prin care Dimitrie Loghin ni se dezvăluie ca un mare poet al spaţiului bucovinean, şi până la expoziţia retrospectivă prezentată odată cu apariţia albumului de artă care-l înveşniceşte în ga