Simplificarea sistemului social şi de plăţi la bugetul asigurărilor sociale de stat, dar şi simplificarea pentru plătitori a poverilor fiscale, sunt necesare pentru a motiva angajatorii, dar şi angajaţii să evite practicarea muncii nedeclarate. Aceasta este concluzia principală a experților IDIS „Viitorul", în studiul „Aplicarea bunelor practici privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate în Republica Moldova", lansat astăzi.
„În ceea ce priveşte securitatea socială, munca nedeclarată şi achitarea salariilor în plic au implicaţii grave pentru sistemul asigurărilor sociale şi de sănătate, pentru respectarea dreptului la pensie şi dreptului la asigurări împotriva accidentelor la locul de muncă", a precizat Viorica Antonov, specialist IDIS.
Conform datelor raportate de Inspecţia Muncii, pentru perioada ianuarie-martie 2012 au fost întocmite procese-verbale de control şi consemnate 21.062 de încălcări a legislaţiei muncii, dintre care 9.024 au constituit încălcări în domeniul relaţiilor de muncă şi respectiv 12.038 încălcări privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.
„În prezent, sancţiunile sunt foarte mici ca să descurajeze agenţii economici şi persoanele fizice să nu mai plătească salariile în plic. Pentru aceasta este nevoie de o motivaţie serioasă şi credem că experienţa altor state ar putea sugera unele politici din perspectiva unui design instituţional mai eficient pentru a îmbunătăţi instrumentele de diminuare a salariilor în plic", este de părere Viorica Antonov.
În studiu, autoarea propune un şir de recomandări privind diminuarea muncii nedeclarate, printre care: un pachet de compensaţii şi beneficii bine gândit pentru angajaţi şi o politică fiscală armonizată pentru angajatori; găsirea modalităţilor eficiente de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată.
Experta mai prezintă practici de diminuare a fenomenului munc