"Punerea sub semnul intrebarii a unor decizii ale instantelor, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri consacrate si incalcarea principiului separatiei puterilor in stat au pus sub semnul intrebarii angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept si independenta justitiei.
Comisia Europeana este extrem de ingrijorata de incercarile de manipulare si de amenintarile la adresa institutiilor parte a sistemului judiciar si care pot afecta societatea in ansamblu.
Desi acest raport vizezeaza evolutiile din ultimii cinci ani, controversele recente ameninta serios progresele inregistrate pana acum si ridica serioase semne de intrebare asupra reformelor deja incepute (...)
Comisia cere Guvernului sa ia masurile necesare pentru a remedia daunele aduse reformei in ultimele saptamani (...)Guvernul si toti politicienii trebuie sa respecte separatia puterilor in stat, sa respecte strict independenta justitiei si sa actioneze ferm impotriva oricarei critici fata de o decizie judecatoreasca (...).
Romania trebuie sa restabileasca in tara respectul pentru statul de drept, care include si independenta justitiei.
Increderea partenerilor europeni in Romania va fi recastigata prin dovezile pe care Romania le va aduce - precum faptul ca legea este deasupra intereselor partidelor politice, toate partile respecta justitia, iar reformele facute sunt ireversibile."
Am citit aproape cu durere fizica proiectul raportului de monitorizare pe Justitie care va fi dat publicitatii astazi la Bruxelles si din care sunt extrase citatele de mai sus.
Stiti unde eram in urma cu o luna? La un pas de intrarea cu frontierele aeriene in spatiul Schengen, ca urmare a raportului MCV care se anunta foarte favorabil. Dupa incarcerarea lui Adrian Nastase si anchetele declansate de DNA in intreg spectrul p