Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a anunţat că, prin decizia unanimă a comisarilor europeni, a fost decisă monitorizarea României, printr-un nou report care va fi prezentat până la sfârşitul anului.
Colegiul Comisarilor a adoptat în urmă cu câteva minute rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria. Concluziile pentru România, aflată într-o situaţie caracterizată ca "excepţională" au fost anunţate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.
El a salutat răspusurile transmise de premierul Victor Ponta la solicitările sale în urma întâlnirii de săptămâna trecută. A punctat câteva elemente cheie care au rezultat în urma dezbaterilor comisarilor şi care au rămas în raport.
"Politicienii nu pot critica justiţia înainte să se pronunţe şi nu trebuie să critice deciziile ei atunci când nu le convin", a spus Barroso.
Competenţele Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte.
UPDATE 14:50 Prezentarea în detaliu a rapoartelor pentru România şi Bulgaria
Mark Gray: Progrese au fost făcute în ambele ţări, România şi Bulgaria, dar reforma nu este încă sustenabilă şi ireversibilă!
Mark Gray: MCV va continua pentru ambele ţări. Încetarea monitorizării se face în momentul în care toate cele patru obiective sunt, în mod satisfăcător, îndeplinite.
România a creat fundamentele pentru reformarea sistemului judiciar, instituţii ca DNA şi ANI au demonstrat un istoric convingător în lupta anti corupţie. Gray a menţionat de asemenea şi rezultate "relevante ale Înatlei Curţi de Casaţie şi Justiţie". În ciuda progreselor făcute, obiectivele MCV nu au fost îndeplinite, REFORMA justiţiei în România NU este ireversibilă.
Deciziile pentru noile conduceri ale DNA şi ale Parchetului General sunt cruciale pentru continuarea reformelor începute.
UPDATE 15:15 Ar fi fost altfel raportul pe jus