Iata o intrebare de acum retorica. Pentru ca se observa cat se poate de clar ca PDL se opune oricarei formule prin care sa fie facilitat un larg scrutin la referendumul din 29. Numai asa se explica de ce intreaga suflare PDL se opune unui program largit al zilei de vot. Traian Basescu mizeaza pe castigarea tehnica a referendumului. Nu pe voturi in favoarea sa. Ci pe neprezentarea in numar suficient de mare a romanilor la urne. Daca reuseste sa-si determine electoratul sa procedeze astfel, ce se poate intampla?
Conform ultimelor cercetari de piata, electoratul favorabil lui Traian Basescu este semnificativ. E chiar surprinzator de mare. De peste 30 la suta. Daca 30 la suta dintre romani nu se prezinta la urne, atunci este extrem de dificil pentru USL sa-i aduca pe ceilalti 70 la suta. Cu atat mai mult cu cat, dintre acestia, unii au declarat in sondaje ca nu vor vota iar altii ca nu sunt hotarati de partea cui se afla. Prin urmare, intr-o parte, in partea suspendatului, miza este castigarea nu a unei majoritati de voturi favorabile, ci a neparticiparii la vot si, prin urmare, revenirea la Cotroceni prin invalidarea referendumului. Si asta chiar in conditiile, evident teoretice, in care Basescu nu ar inregistra niciun vot in favoarea sa.
O asemenea situatie ca cea descrisa mai sus va prelungi in mod dramatic starea de criza politica. Mai mult chiar, o va exacerba. Basescu se va intoarce la Cotroceni, de unde va lovi din toate pozitiile, invocand faptul ca a fost legitimat prin rezultatul tehnic al referendumului, in timp ce USL va guverna ca un cal impiedicat, invocand, la randul sau, faptul ca Presedintele, nebeneficiind de voturi, este nereprezentativ si ilegitim. Suferintele romanilor se vor prelungi pana la termenul scadent al mandatului prezidential.
Ce urmareste cealalta parte? Ce vrea USL? USL a recurs la aceasta s