Ni se pare ca cele mai scumpe alimente ar fi caviarul, icrele de Manciuria si specialitatile de cascaval cu mucegai. Nimic mai neadevarat. Pentru adevaratii gurmanzi, fermierii si producatorii de alimente au stiut totdeauna sa nascoceasca surprizele cele mai neaseptate, satisfacand rafinamentul, dar si fudulia unor consumatori cu pretentii.
Totusi, este greu sa apreciezi in ce masura preturile sunt explicate prin costuri si in ce masura prin acea trufie omeneasca, care te face sa te falesti ca ai mancat ceea ce altul n-are sanse sa guste vreodata.
Oricum, experienta arata ca, in domeniul alimentar, fantezia n-are limite, imaginatia este nesfarista, iar amatorii de inedit sunt totdeauna prezenti, potrivit Infoniac.ru.
Branza din lapte de elan
S-ar parea ca n-ar fi mare lucru sa ai in ograda un elan - mai corect, o elanita - sa-l mulgi, sa pui ceva cheag si sa iesi cu putineiul la targ. Totusi, probabil ca procedeul nu-i chiar atat de simplu, de vreme ce, in fermele private din nordul Suediei, branza de elan se vinde, direct la producator cu 1.000 de dolari kilogramul.
De notat ca fermierii suedezi nu vand branza decat pentru consum direct, evitand angrosistii care ar putea-o raspandi pe toate continentele, stricandu-i brandul suedez.
Carne marmorata, din vita din Kobe
Tot 1.000 de dolari kilogramul costa si carnea de vita din zona japoneza Kobe. Este considerata a fi cea mai buna carne de vita din lume. Pentru a asigura aceasta calitate, japonezii din Kobe hranesc vacile cu anumite soiuri de ierburi si le dau sa consume bere. In plus, specialisti japonezi supun vacile la un masaj zilnic de intretinere, cu efecte asupra calitatii carnii.
Cartofi "La Bonnotte"
Aceasta specie de cartofi este cultivata numai pe insula Noirmoutier, aflata aproape de coastele vestice ale