Romania va plati, pe 6 august, prima transa din principalul creditului luat de la FMI in 2009. Factura se anunta a fi una uriasa, de peste 650 milioane de euro. Criza politica a facut ca imprumutul sa ne coste, in date reale, cu aproape 1 miliard euro mai mult, ca urmare a deprecierii leului.
Romania a imprumutat de la FMI 12,95 miliarde de euro, parte a unui pachet de sprijin in valoare totala de aproape 20 miliarde de euro, la care au mai contribuit financiar UE, Banca Mondiala si BERD. Banii au fost considerati a fi "colacul de salvare" pentru iesirea din criza.
Acum a sosit momentul scadentei, dupa ce, pana acum, am platit numai dobanzi si comisioane – in total 507,4 milioane de euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
O delegatie a FMI, condusa de catre Erik de Vrijer, se va afla in vizita oficiala de lucru la Bucuresti, in perioada 31 iulie - 13 august, pentru a sasea evaluare, a anuntat miercuri institutia financiara internationala.
"Vizita va avea loc in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. In timpul vizitei, vor avea loc intalniri cu autoritatile, precum si cu reprezentanti ai sindicatelor, asociatiilor patronale, bancilor, organizatiilor societatii civile si cu partidele politice. Autoritatile romane trateaza aranjamentul stand-by cu FMI drept preventiv, insemnand ca nu intentioneaa sa traga din resursele disponibile", informeaza un comunicat FMI.
Negocierile cu organismele internationale au fost amanate din cauza referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Vizita delegatiei comune de la FMI, CE si BM era programata initial sa inceapa pe 24 iulie.
Plata transei cade intr-un moment prost
Plata primei transe catre FMI vine intr-un moment cat se poate de pr