Din păcate, am avut dreptate: în România a avut loc o lovitură de stat.
Una prost mascată, altfel ar fi fost mai greu de dibuit. Ministrul de Externe al Luxemburgului, socialistul Jean Asselborn, o spunea încă din 10 iulie: „În calitate de social-democrat, sunt îngrozit de acţiunile unor politicieni care vor să activeze în clubul socialiştilor europeni, dar care se comportă ca nişte pucişti". Se referea la colegul său de social-democraţie, Victor Ponta, şi la complicii acestuia în operaţiunea de demolare a statului de drept.
Comisia Europeană a confirmat ieri totul. Fără a abdica de la limbajul diplomatic, „guvernul" de la Bruxelles a prezentat limpede simptomele unui puci. De exemplu: „Măsurile adoptate recent de Guvernul României generează preocupări serioase privind nerespectarea principiilor fundamentale şi ridică îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea statului de drept sau privind modul în care este înţeles statul de drept într-un sistem democratic pluralist". Sunt date exemple concrete: „contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curţii Constituţionale, răsturnarea unor proceduri stabilite şi eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile în stat exercită controlul asupra activităţii celorlalte puteri".
Mesajul a fost întărit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: „Evenimentele din ultima perioadă ne-au zdruncinat încrederea. În ultimele trei săptămâni, evenimentele din România au fost un motiv de îngrijorare pentru Comisie. Lupta politică nu poate fi o justificare pentru călcarea în picioare a principiilor democratice esenţiale".
Să ne amintim: în plină ofensivă a puciştilor, Crin Antonescu ameninţa: „Parlamentul, care a numit şase judecători ai Curţii Constituţionale, are dreptul să-i revoce pe toţi şase!" Iar ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, bătea câmpii cu „inc