După decenii de cercetări în van, fizicienii au elucidat unul dintre misterele primordiale ale universului
Evenimentele istorice au tendința de a scădea în importanță odată cu trecerea anilor. După ce s-au consumat, crizele, fie ele politice sau financiare, sunt văzute aproape cinematografic. Chiar și ororile războiului capătă o aură de ireal. Totuși, legile fizicii sunt eterne și universal valabile. Iar elucidarea lor a reprezentat întotdeauna un deziderat al umanității. Din acest punct de vedere, săptămânile trecute, omenirea a înregistrat unul dintre cele mai mari triumfuri din istorie.
CERN, cel mai mare laborator de fizică a particulelor din lume, a anunțat pe 4 iulie că fizicienii săi au descoperit bosonul Higgs. În mare, fizica particulelor reprezintă pentru univers ceea ce ADN-ul reprezintă pentru viața umană: elementul existențial de la care pornește totul.
Ca și descoperirea structurii ADN de către Francis Crick și James Watson, în 1953, descoperirea bosonului Higgs deschide calea lămuririi necunoscutului. Impactul acestui eveniment va fi masiv. La propriu. Fără bosonul Higgs, nu ar exista masă. Iar fără masă, nu ar exista nici stele, nici planete sau atomi. Și, cu siguranță, nici oameni. Cu alte cuvinte, nu ar exista istorie: teoria relativității, a lui Einstein, arată că particulele fără masă călătoresc cu viteza luminii. Pentru ele, deci, trecutul, prezentul și viitorul sunt același lucru.
Ce are a face divinitatea
Datorită influenței enorme pe care o poate avea asupra a tot ce ne înconjoară, bosonul a fost denumit „particula lui Dumnezeu“. Or, numai asta nu este. Nu lămurește în niciun caz apariția universului; este, totuși, cea mai importantă descoperire a fizicii de decenii încoace.
Spre deosebire de identificarea structurii ADN, care a reprezentat o surpriză, despre boson se vorbește de mult. Elementul a fost me