Clădirea în care a locuit Iuliu Maniu, artizanul Unirii Transilvaniei cu România, va căpăta o destinaţie conformă cu dorinţa testamentară a marelui om politic.
Livezile cu copaci înverziţi, care unduiesc pe dealurile din jurul oraşului Şimleul Silvaniei, ascund o adevărată comoară de arhitectură. Este vorba de conacul care i-a aparţinut, în satul Bădăcin, marelui om politic Iuliu Maniu. Conacul este o reşedinţă tipică pentru familiile nobiliare româneşti din Transilvania, din secolul al XIX-lea. Arhitectura clădirii aminteşte de conacele englezeşti de pe vremea reginei Victoria, dar, pe lângă influenţele locale ardeleneşti, are şi influenţe ale clădirilor tipice din Imperiul Austriac din acea vreme. Însă starea în care se găseşte conacul este deplorabilă. Vechea reşedinţă a familiei Maniu a fost lăsată intenţionat în paragină, în timpul comunismului, cu speranţa că ruina edificiului va şterge din inimile ardelenilor amintirea celui mai mare om politic pe care l-a dat Transilvania la răscrucea dintre secolele ale XIX-lea şi al XX-lea. Acum, însă, există mari speranţe că acest conac va fi restaurat şi că va primi destinaţia de centru cultural, aşa cum şi-a exprimat, prin testament, dorinţa Iuliu Maniu, care scria că acolo trebuie să se instruiască tinerii români din Transilvania. Pentru salvarea conacului Maniu s-a format un adevărat comitet de iniţiativă, care îl cuprinde pe parohul greco-catolic al Bădăcinului, părintele Cristian Borz, pe arhitectul Attila Nagy, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional şi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău.
„Conacul este închis. Aveţi dreptul să vizitaţi domeniul, însă vă rugăm să nu îi pozaţi pe bolnavi. Lucrurile lui Maniu se află în muzeul pe care l-a amenajat părintele Borz", spune unul dintre îngrijitori. "Puteţi să vedeţi conacul de afară şi puteţi să merge